donderdag 6 oktober 2011

Strak en handig

"The world is immeasurably better because of Steve", meldde Apple vandaag bij de dood van zijn stichter Steve Jobs.  Voor de aanheelhouders van Apple zal dat wel kloppen. Maar zouden de huisvrouwen in de Kivu en Ethiopië er ook zo over denken?

Hoe dan ook: de bijna religieuze verering voor de afgestorvene laat onverlet dat Steve Jobs een getalenteerd man was, die mooie en bruikbare gebruiksvoorwerpen heeft bedacht.

Dat is minder eenvoudig dan het lijkt. Hoe lastig het is om het mooie aan het nuttige te paren, blijkt vaak uit banale voorvallen.

  • De NMBS heeft jaren geleden in een aantal kleinere stations  rode, metalen zitjes neergepoot op de perrons. Ik zeg niet dat ze mooi zijn, maar ze getuigen ontegensprekelijk van de intentie om een strak ontwerp te maken. Zijn ze bruikbaar? Dat is wat anders. Echt lekker zitten doen ze niet.
  • Ik was vandaag bij Mexx om een Steve-Jobsachtige coltrui te proberen. Het pashokje was minimaal en strak ingericht: alles wit, op een kleerhaak na. Was het handig? Nee. Ik miste een stoeltje. Nu moest ik veel kleren op de grond leggen.
Minder is meer, maar niet altijd.

4 opmerkingen:

Sven zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
elke zei

Ah. Vind ik hier een aanhanger van mijn stelling dat design zijn nut ook moet bewijzen?

Kris zei

@Elke: ja, als het over gebruiksvoorwerpen gaat! Nee, als het gaat over 'postuurkes voor op de schouw'.

elke zei

ah maar natuurlijk. Postuurkes op de schouw of prentjes voor aan de muur moet je gewoon mooi vinden. Die hebben ook geen nut, nietwaar. Het principe is: form follows function. En postuurkes hebben de functie schoon te zijn.

Enfin, buiten uw joelende kerstman dan...