dinsdag 16 november 2010

The Black Keys liveIk ken een paar mensen die het concert van The Black Keys op 15 november 2010 in de AB maar wat graag hadden bijgewoond, maar geen kaartjes konden bemachtigen. Zij zullen zich moeten optrekken aan deze ene gedachte: het voorprogramma was een slag in het water. Meer troostende woorden heb ik niet in voorraad, want voor het overige was het een formidabele avond.

The Black Keys begonnen met wat oudere nummers, zoals het onverwoestbare Thickfreakness en 10 AM Automatic, een van mijn lievelingsnummers. The Breaks mondde uit in een intens samenspel, op het woeste af. The Black Keys, oordeelkundig geposteerd op een dijk of in een potpolder, hadden het wassende water dit weekend wel weten af te houden.

Na afloop van Nice and Gentle stonden er plots twee extra muzikanten op het podium, een keyboardspeler en een bassist. Dat was niet alleen mooie goocheltruc, het was ook een muzikale meesterzet. De toevoeging van muzikanten betekende een verrijking van het ongepolijste, ruwe geluid, dat eigen is aan de tweemansbezetting.

In kwartet speelden The Black Keys de hoogtepunten van hun laatste cd, met als ijzingwekkend hoogtepunt Ten Cent Pistol, waarin Dan Auerbach ons in een spookachtig licht toehuilde hoe onvoordelig jaloezie kan uitpakken. The Black Keys spelen blues, weet u.    

Naar het slot toe speelden ze weer een paar liedjes in duo. Enkele nummers voorzag zanger-gitarist Dan Auerbach van korte maar opwindende gitaarsolo's. Muzikanten als Auerbach zijn een van de factoren die verklaren waarom jongens in hun puberteit (en ook daarna nog) statisch significant vaker de neiging hebben naar een elektrische gitaar te grijpen dan naar een blokfluit. Dat blijkt althans uit wetenschappelijk onderzoek.

En toen was het plotseling afgelopen en stonden mijn compagnon en ik elkaar verbouwereerd aan te kijken, want dit was niet wat we hadden verwacht, dit was oneindig veel beter. Oud en nieuw, ruw en geraffineerd, opwindend en ontroerend - en dat alles in dezelfde show. Het is voor dit soort muzikale ervaringen dat je naar een concert gaat.

Links


Het verslag op de blog van mijn compagnon Sven
Het fotoverslag van Cutting Edge

Geen opmerkingen: