dinsdag 15 november 2011

Pop van de andere kant

  • Soldout
  • Jeronimo
  • Ghinzu
  • Mud Flow

Dat was het lijstje waarmee mijn Franstalige collega mij ervan probeerde te overtuigen dat ik mij vergiste: er bestonden nog wel degelijk figuren die jongeren aan beide kanten van de taalgrens aanspreken! Ik had durven te beweren dat het culturele leven in dit land al jarenlang gescheiden verloopt. Maar deze vier uit Wallo-Brux afkomstige popgroepen moesten volgens haar ook wel hot zijn in Vlaanderen, net zoals dEUS, Daan en Milow dat zijn aan de andere kant. Met hen uitpakken in een interviewtje op een jongerenwebsite van de federale overheid (dat was de bedoeling) betekent keihard scoren bij studenten in Wallonië én Vlaanderen!

Ik blijf sceptisch.
Maar wie ben ik nu helemaal?
Even kijken wat Humo en StuBru zeggen, toch zo'n beetje de lakmoesproef voor bekendheid onder de Vlaamse jeugd.

  • De term "Soldout" levert vooral resultaten op van uitverkochte bands.
  • "Jeronimo" doet het goed in combinatie met "Stilton".
  • Van Ghinzu - een naam die mij niet helemaal onbekend voorkwam - vind ik wel recensies maar veel zijn het er niet en recent zijn ze evenmin. Datzelfde geldt voor Mud Flow.

Ik beweer niet dat dit slechte bands zijn.
Ik beweer niet dat ze geen aanhang hebben.
Ik beweer niet dat ze nooit optreden in Vlaanderen.
Ik beweer niet dat ze nooit op de radio te horen zijn.

Ik beweer wél dat ze niet bekend genoeg zijn om er een breed publiek van jongeren mee aan te spreken. Een exclusief interview met een lid van Jeronimo zal geen hordes Vlaamse studenten naar mijn website brengen.

Zijn er Franstalige artiesten die dat wel kunnen? Ik zie ze niet, maar ik sta open voor suggesties.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Is Milow ook al bekend aan de andere kant? Ik onderdruk even een braakneiging. Zouden ze hem daar niet willen hebben eigenlijk?

Ghinzu, daar heb ik al over gehoord, vermoedelijk ook al dingen van gehoord (en niet via het lief die 5 miljoen cd's heeft). De rest ken ik niet. Als je bedenkt dat zelfs de Nederlanders hier amper aan de bak komen, dan kan het met de Walen ook niet echt lukken, denk ik dan. Om maar te zwijgen van de Fransen.

Sven zei

Van die groepen is Ginzhu de enige die ik echt meer dan alleen van naam ken.
Wel enige bekendheid in de Vlaanders heeft Baloji (die vroeger in Starflam zat). Die komt uit Luik, al liggen zijn roots in Congo.
En er is ook nog een groep met Venus in de naam, maar het feit dat ik niet op hun naam kan komen, zegt waarschijnlijk meer...
Je kan natuurlijk ook nog teruggrijpen naar Front 242 (Brusselaars). En Jacques Brel schijnt ook aan beide kanten van de taalgrens nog enige faam te genieten, al wordt het moeilijk hem voor eender wat te strikken, vrees ik...

Kris zei

@Sven: Dat lijken me ook 'nichegroepen'. Een (Nederlandstalige) collega suggereerde vanochtend Stromae. Dat vind ik een goeie. Jij hebt toevallig niet zijn nummer?

Sven zei

Elke en ik dachten dit weekend ook aan Stromae. Méér konden we echt niet vinden.
Dit is zijn nummer (al heeft hij er méér dan 1) :

http://www.youtube.com/watch?v=VHoT4N43jK8&ob=av2e

elke zei

Ik denk dat hij zijn telefoonnummer bedoelt, Sven...

Sven zei

@Elke : écht?! :D